Jongerenbegeleiding

 

Soms heb je hulp nodig, omdat je ergens last van hebt. Bij mij kun je komen voor hulp bij het oplossen van je problemen. Dat noem je “therapie”. Dan kun je bij mij in de praktijk komen praten, naar een ontspanningsoefening luisteren of een visualisatieoefening doen.

 

Wat is Integratieve Jongerentherapie?

Begeleiding speciaal ontwikkeld voor jongeren waarbij de jongere centraal staat en niet het behandelmodel of de methode. Deze jongerenbegeleiding is een kortdurende en intensieve therapie speciaal geschikt gemaakt voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar. De jongerentherapeut bekijkt de jongere vanuit zeven verschillende invalshoeken tegelijk. Deze komen voort uit de grofweg zeven verschillende verklarings- en behandelmethoden die in de loop van de tijd zijn ontstaan:

  • Medici onderzoeken en behandelen lichamelijke klachten
  • Ontspanningstherapeuten onderzoeken en behandelen de stress waaronder een jongere lijdt
  • Gedragstherapeuten richten zich op het aan- en afleren van gedrag
  • Psychoanalytische therapeuten richten hun aandacht op het onverwerkte verleden
  • Systeemtherapeuten behandelen het gehele gezinssysteem om jongeren te helpen
  • Transpersoonlijk gerichte therapeuten willen een jongere helpen hun verantwoordelijkheid en keuzevrijheid uit te breiden
  • Energetische therapeuten richten zich op het zelfgenezend vermogen van de mens en bekijken de jongere als geheel.

Doordat de jongerentherapeut gebruik maakt van die technieken uit deze verschillende modellen die op dat moment passen bij uw jongere, zorgt deze voor een geïntegreerde aanpak waarbij de behoefte van de jongere centraal staat. De jongerentherapeut gebruikt de behandelmethoden dus door elkaar om de jongere in staat te stellen datgene te doen wat hem of haar beter doet voelen.

 

Hoe werk ik?

Jij weet wat jouw probleem is. Ik kan je helpen jouw probleem te begrijpen en helpen bij het bedenken van een passende oplossing.

Jij kan het oplossen en als jij de juiste middelen krijgt aangeboden dan kun je in actie komen. B.v. je wordt gepest, maar begrijpt niet waarom. Dan onderzoeken wij de reden en kijken samen welke oplossingen er zijn. Dan kijken we wat jij nodig hebt en hoe jij dit kunt toepassen in de praktijk. Hierna kun jij in actie komen, met wat jij geleerd hebt!

 

Hoe ziet de praktijkruimte eruit?

In de kamer staat een tafel met een bankje en 2 stoelen. We kunnen hieraan zitten en praten,Ik neem alle tijd voor jou en jij bepaald hoe jij deze tijd invult. Als je wilt schilderen of een spel wil doen, b.v. een potje kaarten,dan kan dat. Alle creatieve middelen zijn aanwezig. Inmiddels weet ik dat de meeste jongeren liever praten en vaak gemotiveerd zijn om van hun belemmering af te komen.

 

“Je ouders vinden het een goed idee dat je komt.” Wat gebeurt er dan?

De eerste keer komen je ouders/verzorgers indien nodig zonder jou naar mij toe om te vertellen wat zij denken dat er aan de hand is. Zij vullen van te voren een vragenlijst in. Zo weet ik wat zij denken dat jouw probleem is. Ook kan ik bekijken wat zij je binnen deze therapie gunnen en wat ze willen bereiken.

De tweede keer en de keren daarna kom je zelfstandig. Jouw ouders/verzorgers zijn niet bij deze sessies aanwezig. Zodat jij alle privacy hebt. Want ALLES wat je tegen mij zegt is en blijft privé.

Als het nodig is praat ik soms ook met je ouders/verzorgers over hoe ze jou het beste kunnen helpen, want vaak weten zij dat niet precies. Ook kan het soms nodig zijn ook op school met de coördinator of leerkracht te praten,om uit te leggen hoe ze het beste met je om kunnen gaan. Natuurlijk bespreek ik dat ALTIJD eerst met jou… want jij weet wat je nodig hebt om je weer lekker in je vel te voelen.

 

Met welke hulpvraag kun je bij mij terecht?

Wat is mijn werkwijze?

Je ouders willen ook tips – Oudercursus