EMDR

E M D R

 

Uiting geven aan je gevoel

Is een uitlaatklep voor de energie van je hart.

Bleef zij opgeslagen liggen,

Dan werd zij een macht op zichzelf

  • – Hazrat Inayat Khan –

 

-WAAR STAAT EMDR VOOR?-

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization en Reprocessing.

-WAT IS HET?-

EMDR is een bijzonder effectieve en bovendien bewezen behandelmethode voor het verwerken van een traumatische ervaring. Doordat de traumatische ervaring niet goed verwerkt is of kan worden, kunnen psychische problemen ontstaan, kan er een posttraumatische stressstoornis (PTTS) ontwikkeld worden of zijn of zijn er andere trauma gerelateerde angstklachten ontstaan. Psychische problemen, PTTS en trauma gerelateerde angstklachten hebben grote gevolgen op de dagelijkse gang van zaken en op levensvreugde in het algemeen.

Door het maken van bepaalde oogbewegingen worden de nare beelden/gebeurtenissen minder traumatisch om naar te kijken. Dit wordt Desensitization genoemd. Tegelijkertijd komt er in het brein een proces op gang dat ervoor zorgt dat je anders naar dat beeld gaat kijken. Dit wordt Reprocessing genoemd.

Het maken van bepaalde oogbewegingen kan op drie manieren plaatsvinden:

  • Door het met de ogen volgen van mijn hand die op 30 cm afstand van het gezicht heen en weer beweegt;
  • Met behulp van een koptelefoon luister je naar tikjes afwisselend in het linker-en rechteroor;
  • Door tactiele stimulatie (aanraking) klop ik afwisselend op de rechter- en linkerhand of op je rechter- of linkerknie.

De traumatische ervaring wordt als het ware gereset. Doordat je op een andere manier leert kijken naar de ervaring, wordt deze nare gebeurtenis anders beleefd en krijgt een andere emotionele lading.

-VOOR WIE!-

Voor iedereen, jong en oud, die een traumatische ervaring in het brein gewild of ongewild heeft opgeslagen, deze niet goed heeft verwerkt of kunnen verwerken. Voorbeelden van traumatische ervaringen zijn scheiding van ouders, gepest zijn op school, een auto-ongeluk, meegemaakte oorlogssituaties, een meegemaakte brand, psychisch-, lichamelijk-, seksueel misbruik, huiselijk geweld, geweldsincidenten en alle andere ervaringen die als traumatisch worden ervaren en die door het denken aan die gebeurtenis steeds een emotionele reactie oproept.

De traumatische ervaring beperkt je nu in je leven. Let op: ik doe niet aan waarheidsvinding! Ik ga uit van jouw beleving of deze nu wel of niet heeft plaatsgevonden. Jouw waarneming wordt als uitgangspunt genomen. Het gaat bij de behandeling met EMDR om jouw traumatische beleving. Daar kunnen we met behulp van EMDR iets aan doen.

Stel je hoofd is een ladekast. Ieder laatje is een herinnering. Meestal heb je de laatjes gewoon dicht. Jouw ladekast ziet er opgeruimd uit! Als je iets naars hebt meegemaakt dan kunnen een of meer laatjes openstaan. Dan wordt het een rommeltje in je hoofd. Met EMDR ruim je je openstaande laatjes weer een voor een op zodat ze weer dicht kunnen.

Stel je hoofd is een computer. Als je nare dingen hebt meegemaakt dan is het wegschrijven van die herinnering op jouw harde schijf niet goed gegaan. Je computer wordt trager en kan zelfs crashen. Dan moet je alle bestanden eigenlijk opnieuw saven. Met EMDR wordt je nare herinnering op een andere manier weggeschreven in je computer. Het gevolg is minder pijn bij het denken aan die herinnering en daardoor kun jij weer verder!

Stel tegen een kind wordt stelselmatig geschreeuwd en daarna wordt het kind geslagen. Op school verheft de Juf haar stem, het kind denkt dat de Juf ook overgaat tot slaan en schiet geheel in de stress.

Stel iemand is in het verleden vaak gepest en uitgelachen. Hij loopt, jaren later, op straat en iemand loopt hem lachend voorbij, hij denkt dat hij wordt uitgelachen terwijl dit helemaal niet zo is, maar flipt op dat moment totaal.

-WAT KAN ER GEBEUREN NA EEN EMDR-SESSIE?-

Na een sessie kan je

  • Meer dromen;
  • Onrustiger zijn;
  • Huilerig zijn;
  • Geïrriteerd zijn;
  • Moe zijn.

Dit duurt meestal een paar dagen. Daarna heb je meer rust, energie en voel je je vrijer.

 

“Na de EMDR-sessie voelde ik mij bozig, na twee dagen liep ik te zingen.

 Ik voel mij rustig en blij!”

Tom, 8 jaar

“Na de laatste EMDR-sessie voelde ik opluchting en een leeg hoofd.

Mijn examen heb ik gehaald.”

F.B., 17 jaar

“De EMDR-sessie was zwaar omdat ik mij vlak daarna zo moe voelde. Ik had wel het gevoel dat er echt iets gebeurd was in mijn hoofd. Ik ben er verbaasd over maar heel gelukkig mee dat Karen mij van de pijn van mijn traumatische ervaringen heeft verlost. Het is heel wonderlijk. Het is niet weg maar ik heb er geen last meer van. Ik kan weer normaal functioneren en ben inmiddels weer full-time aan het werk!”

Pieter, 46 jaar

“Heel bijzonder, maar mijn beentjes willen minder springen.

Ik kom graag nog een keer!”

Julian, 6 jaar

-TIPS-

Neem na een EMDR-sessie wat meer rust, drink veel water en geef jezelf of je kind de ruimte.

-WIE GEEFT DE EMDR-SESSIE?-

Karen Schröder: ‘’Ik heb inmiddels ruime ervaring opgedaan met EMDR en ben zeer tevreden over de resultaten en de snelheid waarmee EMDR de traumatische ervaring een andere lading geeft. Ik pas in mijn praktijk EMDR veelvuldig toe op jonge kinderen, jongeren en volwassenen. EMDR werkt snel. Vaak zijn drie sessies al voldoende.’’

Heb je een traumatische ervaring opgedaan en kan je daar moeilijk mee omgaan? Bel mij (06-416 66 149) of stuur een bericht naar Praktijk de Vlinder Wassenaar voor het maken van een afspraak. Karen Schröder: ‘’Samen kunnen wij kijken of EMDR op jou toegepast kan worden zodat jij weer verder kan.’’